Solhästars ridskoleverksamhet riktar sig till dig som inte har egen häst och vill rida i grupp mer kontinuerligt, veckovis eller varannan vecka för att utveckla din ridning. Den riktar sig också till dig som vill rida mer sporadiskt antingen i grupp eller självständigt.
För gruppridning består varje grupp av max 3 ryttare och lektionerna är individanpassade, det vill säga att varje elev handleds och stöttas i det just hen behöver utveckla. Du erbjuds en grundläggande ridundervisning där fokus ligger på kommunikation mellan häst och ryttare, fysisk ryttarskicklighet och kunskap om hur du tränar och utvecklar en häst på ett hållbart vis. Då verksamhetens hästar är islandshästar lär du dig rida i islandshästens fantastiska gångarter. Du får kunskap och möjlighet att utveckla din finkänslighet som ryttare då islandshästens mångsidighet kräver ryttare med en bred kunskap och en flexibel, balanserad och harmonisk ridteknik.
Ridskolans fokus är riktat mot att ge varje elev en omfattande hästutbildning där hästkunskap och ridning som helhet inkluderas. Ridlektionerna är 45 minuter plus 10/15 min självständig avskrittning.
Varje grupp består av max tre ryttare för att varje ryttare ska kunna få professionell och omfattande coaching i sin ridning. Inför varje ridlektion hämtar man själv sin häst i hagen och gör i ordning den inför lektion. Är du nybörjare får du självklart hjälp och handledning i hur du ska hantera din häst i hagen och stallet. Alla elever får en introduktion i samband med sin första lektion. För alla nybörjare ingår det handledning och stöttning i stallet 15 min inför varje lektion. Utöver detta erbjuds det regelbundna teorilektioner som är öppna för alla elever att delta på, dessa teorilektioner sker utöver ordinarie ridlektion och bokas separat.
Är du intresserad av att börja rida i en grupp? Intresseanmäl dig via mail eller telefon: Du kommer därefter placeras i en grupp anpassad efter din nivå.
Är ni redan ett gäng som vill rida ihop? Intresseanmäl er så sätter vi (i mån om plats) ihop en grupp just för er.
För att rida själv/privat: hör av dig så bokar vi tid.
Priser:
Ridgrupp 3 ekipage - 300 kr/tillfälle/person
Ridgrupp 2 ekipage - 390 kr/tillfälle/person
Priset är inklusive moms och faktureras månadsvis. Uppsägningstid från ordinarie ridgrupp är 4 veckor.
En nybörjarlektion innehåller både ridning och hantering av hästen i stallet och ute på ridbana (natural horsemanship). En lektion är 45 minuter lång där hantering av hästen i stallet varvas med aktiv ridning. Efterhand som du som elev lär dig hantera hästen från marken och sadla den, över går mer av tiden i stallet till aktiv ridning.
Nybörjare barn:
45 minuter 2 elever – elev 1 börjar att rida, därefter sker gemensam lektion i hästhantering (NH), sedan rider elev 2. – 200 kr/tillfälle/person
Nybörjare vuxen:
45 minuter 2 elever – elev 1 börjar att rida, därefter sker gemensam lektion i hästhantering (NH), sedan rider elev 2 efterhand övergår mer tid till aktiv ridning. – 250 kr/tillfälle/person
Ridning är en fantastisk sport på många vis, men något som ofta förbises när det gäller ridutbildning är säkerheten. Att rida är oavsett erfarenhet och häst, en riskfylld sport. Hästar är levande djur vilket vi aldrig kan komma ifrån och som vi alla vet finns det gränser för hur mycket det går att kontrollera ett levande djur. Att vara nybörjare kan låta som något relativt ofarligt eftersom man oftast till en början bara rider i lugna tempon och utför relativt okomplicerade övningar. Men att utföra komplicerade övningar och rida i höga tempon är sällan riskfyllt om man är en ryttare som har mycket bra kontroll på sin egen ridning. Att däremot vara nybörjare utan att ha kontroll på sin egen ridning och skritta på en häst som råkar bli rädd för något, innebär att du som ryttare inte har förmågan att snabbt agera, ha koll på din egen balans och samtidigt lugna hästen.
Av dessa anledningar har jag utvecklat ett eget koncept när det gäller nybörjarridning. Det går ut på att man först lär sig kroppskontroll, hästens signaler, balans och grundteknik under mycket kontrollerade former, nämligen när hästen går på longerlina (det vill säga att instruktören sköter den största kontrollen av hästen) ryttaren kan i sin tur fokusera på sin egen teknik och balans. När ryttaren blir tillräckligt skicklig för att kontrollera sig själv och hästen släpper instruktören succesivt på kontrollen av hästen och slutligen kan ryttaren rida utan att instruktören håller hästen på lina.
En del tror att man lär sig rida genom att rida i snabba gångarter, hoppa hinder med mera. Men faktum är att man inte lär sig snabbare för att man tidigt får galoppera på egen hand. Ryttare som under kontrollerade former lär sig hantera sig själv och hästen kommer den dag de börjar galoppera att göra det med kontroll och skicklighet istället för riskfyllt och okontrollerat innan de är mogna för det. Som nybörjare på Solhästars ridskola lär man sig rida med kontroll och skicklighet i den takt man själv är mogen för. Att rida är alltid riskfyllt, men jag undervisar alltid med hänsyn till de risker ridningen medför.
Man brukar ofta tala om att en ryttare ska ramla av minst 100 gånger. Att ramla av är oundvikligt om man rider tillräckligt länge, men det finns många olika sätt att ramla av på och vissa sätt eller situationer är rent dumdristiga och det finns ingen merit att ramla av en häst som befinner sig i en riktigt farlig situation. Vad är då farliga situationer, jo det finns så klart hur många som helst, men för att göra det enkelt tänkte jag nämna några av de vanligaste riskmomenten när det gäller ridning och hantering av hästar.
Den största risken i ridning är underligt nog när en ryttare faktiskt blir rädd. Rädsla är vår största skyddsmekanism, men rädsla när det gäller ridning kan bli vår största fiende. Det finns faktiskt en mycket logisk förklaring till detta. Hästar är experter på att känna av andra varelsers sinnesstämning och agera utifrån dessa. Det innebär att en lugn ryttare gör hästen lugn medan en rädd ryttare gör hästen rädd. Hästar är flyktdjur, alltså måste de vara uppmärksamma på minsta fara och i en hästflock är det de ranghöga hästarna som talar om för de ranglåga när det är läge att fly eller ta det lugnt. Som ryttare är vi de ranghöga i flocken, om vi visar rädsla talar vi därmed om för vår häst att det är dags att fly. Det finns så klart mängder med situationer som är riskfyllda med hästar, precis som att det finns lika många situationer som är högst ofarliga. Men en av anledningarna till att det är så oerhört viktigt att kunna hantera en häst och läsa av en hästs signaler, är för att kunna förutse risker och undvika dessa. Ridning behöver inte vara farligt om man vet sin sak.
Det är ett stort fokus på säkerheten både under lektioner och i all övrig hantering av hästarna. Som elev lär du dig inte bara hantera hästarna, du lär dig också vikten vid att ha ett stort säkerhetstänk. Hästar är levande djur och oavsett hur snälla de är så är ridning en riskfylld sport. För att minska riskerna är det helt avgörande att också vara medveten om dem. Hästar är flockdjur och lever efter ett rangsystem vilket innebär att det alltid finns en häst som bestämmer och andra som är ranglåg denna häst. Hästar behöver detta rangsystem för att känna sig trygga och det är oerhört viktigt att man som ryttare är sin hästs ledare (det vill säga högst i rang). Om din häst är högre än dig i rang blir hästen osäker och otrygg när den hanteras av dig vilket kan resultera i många mycket farliga situationer. Det läggs därför enormt stor vikt vid att du som elev ska lära dig läsa av hästens signaler och lära dig hur du är en tydlig och trygg ledare för din häst.
Barn - vårdnadshavare se hit!
För vårdnadshavare vars barn rider erbjuds en gratis introduktionskurs gällande hur man som förälder ska tänka och agera i stallet. (OBS, du behöver inte som förälder själv vara hästkunnig för att ditt barn ska rida). Som förälder har du enskilt ansvar för ditt barn under hela den tid de vistas på anläggningen. Att känna till alla risker och hur man agerar i olika situationer är därför avgörande för ert barns säkerhet när hen befinner sig i närheten av hästarna, denna kurs rekommenderas även om du som förälder har hästkunskap sedan tidigare, då det är viktigt att känna till rutinerna och reglerna för just dessa hästar.
Alla barn under 15 år ska ha hjälm och säkerhetsväst på sig ALLTID när de vistas i stallet. Är man över 15 år är det upp till vårdnadshavare att avgöra, däremot har samtliga ryttare oavsett ålder alltid hjälm på sig när de rider.
Alla barn ska ha med sig en vuxen till stallet
Barn som inte rider lektion är självklart välkomna att följa med till stallet, men samma regler gällande utrustning gäller för dessa barn. Tänk på att barn som inte rider men som är med i stallet också måste följa de säkerhetsregler som gäller och som du som vårdnadshavare får kunskap om under introduktionskursen. Alla barn bör ha med sig en vuxen till stallet, du som förälder ska vara medveten om att du är fullständigt ansvarig för ditt barn under den tid det vistas i stallet och under den tid de deltar på en ridlektion.
Allmänna regler
Vuxna ansvarar själva för sin säkerhet, men när det gäller utrustning rekommenderas dock att alltid följa nedanstående råd:
För att boka träning, inridning, lektion eller anmäla dig till ridksolan, hör av dig direkt till mig via telefon eller mail
Copyright © Alla rättigheter förbehållna